Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ


Easter in Malaga_Penitentes_Green Traditional Costumes

Λιτανεία στη Μάλαγα (2012)

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μαζί μας έναν από τους πιο έντονους και βαθιά εδραιωμένους εορτασμούς που λαμβάνουν χώρα στην Ισπανία. Πρόκειται για τη Μεγάλη Εβδομάδα, μιαν αναμνηστική γιορτή με ιστορία και παράδοση αιώνων, στη διάρκεια της οποίας μνημονεύονται τα πάθη και ο θάνατος του Ιησού Χριστού. Συμμετέχετε σε μοναδικές γιορτές, που θα σας αφήσουν ανεξίτηλες εντυπώσεις. Επειδή σε κάθε περιοχή και σε κάθε μέρος αυτές οι μέρες βιώνονται θρησκευτικά αλλά και εορταστικά με έναν ξεχωριστό και περίεργο τρόπο.

Με τον ερχομό της άνοιξης, φθάνει το Πάσχα, μια από τις πιο αυθεντικές, συγκινησιακές και με ιστορία πολλών αιώνων γιορτές που πραγματοποιούνται στην Ισπανία. Οι δρόμοι των περισσότερων πόλεων και χωριών μετατρέπονται σε σκηνικά θρησκευτικής αφοσίωσης και ευλάβειας, στα οποία αναμειγνύονται το πένθος και η σιωπή στην ανάμνηση του θανάτου του Χριστού με τη μουσική, την τέχνη, τα χρώματα και τη μαγεία των λιτανειών, επίσημων παρελάσεων όπου μεγάλος αριθμός ατόμων συνοδεύει τις θρησκευτικές εικόνες.

Όλη η Ισπανία γιορτάζει τη Μεγάλη Εβδομάδα, μια γιορτή που σε κάθε περιοχή και γωνιά της χώρας μας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Αυτή η γιορτή, εκτός ότι είναι βαθιά ριζωμένη στη φαντασία του λαού εδώ και αιώνες, είναι επίσης σημαντικά συνδεδεμένη με την τέχνη. Το αποδεικνύουν, παραδείγματος χάριν, οι πολυάριθμες θρησκευτικές εικόνες του Ιησού Χριστού και της Παρθένου, εικονίσματα που χαράχθηκαν με ρεαλισμό και μαεστρία από γλύπτες όπως ο Χουάν ντε Χούνι, Πέδρο Μπερουγκέτε ή ο Χιλ ντε Σιλοέ. Αυτά τα εξαίσια έργα της ισπανικής θρησκευτικής τέχνης, πολλά από τα οποία μετράνε περισσότερους από πέντε αιώνες ζωής, βγαίνουν στο δρόμο για να τα ενατενίσουν χιλιάδες άτομα που τα θαυμάζουν με ευλάβεια και σεβασμό.

Μην το σκέφτεστε και ζήστε μοναδικές και απερίγραπτες στιγμές, διαφορετικές και συναρπαστικές. Νιώστε τη σιωπή και τη λιτότητα της Μεγάλης Εβδομάδας της Καστίλης-Λεόν, στις λιτανείες των πόλεων Λεόν, Θαμόρα, Σαλαμάνκα και Βαγιαδολίδ, γεμάτες από εγκράτεια τις οποίες μόνο ο ήχος των τρομπετών και των τυμπάνων διακόπτει στο πέρασμα των θρησκευτικών φιγούρων. Στην επαρχία Αλμπαθέτε, η στιγμή ορόσημο της Μεγάλης Εβδομάδας στην πόλη Χελίν, είναι η Ταμποράδα (Tamborada), όταν ο ήχος μέχρι και 20.000 τυμπάνων εισβάλλει στο χώρο. Νιώστε έντονες στιγμές όπως αυτές της Καρταχένα, με χιλιάδες άτομα να τραγουδούν στο τέλος κάθε ακολουθίας προς τιμήν της Παρθένου. Η Μεγάλη Εβδομάδα του Λόρκα είναι ιδιαιτέρως πρωτότυπη, μιας και οι παρελάσεις περιλαμβάνουν επίσης πρόσωπα και σκηνές από τη Βίβλο και τους αρχαίους πολιτισμούς. Νιώστε το ρυθμό με τις σάλπιγγες που συνοδεύουν τα άρματα της λιτανείας στους δρόμους της Κουένκα, απολαύστε τα χρώματα και τη χαρά χιλιάδων φύλλων φοίνικα που τα ανεμίζουν στην παρέλαση της Έλτσε, ή πάρετε μέρος στις πολυπληθείς ανδαλουσιανές λιτανείες, ιδιαιτέρως σε αυτές που πραγματοποιούνται στη Μάλαγα και, κυρίως, στη Σεβίλλη, μια πόλη που ζει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο τις μέρες αυτές της θρησκευτικής αφοσίωσης.

Οι επιλογές πολλαπλασιάζονται σε όλη την Ισπανία. Ελάτε στη χώρα μας και ανακαλύψετε αυτές τις μοναδικές και τόσο χαρακτηριστικές παραδόσεις, πραγματικά δείγματα ταυτότητας και απόδειξης ενός εκπληκτικού πολιτισμικού πλούτου, που θα σας αφήσουν μια αξέχαστη ανάμνηση για πάντα.

Μετάφραση Χρύσα Παπανικολάου

Πρωτότυπο κείμενο: http://www.spain.info/es/reportajes/la_semana_santa_en_espana.html

Advertisements

About Chrysa

Soy una joven griega que quiere viajar por el mundo.
This entry was posted in Άρθρα στα Ελληνικά and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s