2 Μαΐου 1808: η Μαδρίτη προκαλεί τον Ναπολέοντα


2 Μαΐου 1808: η Μαδρίτη προκαλεί τον Ναπολέοντα
Στις 2 Μαΐου το 1808 οι λαϊκές τάξεις της Μαδρίτης ξεσηκώθηκαν ενάντια στη γαλλική κατοχή. Η γρήγορη εξάπλωση της εξέγερσης σε όλη την πόλη και η βάναυση καταστολή της από τα γαλλικά στρατεύματα είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της ανταρσίας σε όλη τη χώρα, πυροδοτώντας τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

El infante Francisco de Paula
Η απαγωγή ενός μικρού αγοριού που εξόργισε τον λαό
Οι κάτοικοι της Μαδρίτης συνωστίστηκαν στην είσοδο των Βασιλικών Ανακτόρων τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Μαΐου του 1808. Ο λαός υποπτευόταν ότι οι Γάλλοι ήθελαν να απαγάγουν τον μικρό γιο του Βασιλιά Καρόλου Δ’ και της Μαρία Λουίζα της Πάρμας, τον Πρίγκιπα Φραγκίσκο ντε Πάουλα. Ανάμεσα στο πλήθος βρισκόταν ο Χοσέ Μπλας ντε Μολίνα, που με την κραυγή «Προδοσία! Μας τον παίρνουν! Μας πήραν τον βασιλιά μας και θέλουν να μας πάρουν όλα τα βασιλικά μέλη! Θάνατος στους Γάλλους!» ξεκίνησε μια εξέγερση που εξαπλώθηκε στη Μαδρίτη σαν μπαρούτι.

El 2 de mayo de 1808
Η έφοδος των Μαμελούκων
Ο Φρανθίσκο ντε Γκόγια αναπαράστησε σε αυτόν τον πίνακα την οργή του λαού της Μαδρίτης και τη μάχη που έδωσε ενάντια στον γαλλικό στρατό. Στο κεντρικό μέρος του έργου φαίνεται πώς ένας μαμελούκος (Αιγύπτιος μισθοφόρος υπό τις διαταγές του γαλλικού στρατού) πέφτει νεκρός εν μέσω μάχης. Ο λαός αντιμετωπίζει αυτούς τους στρατιώτες με μαχαίρια και ρόπαλα, ενώ οι εισβολείς προσπαθούν να διαφύγουν αποκρούοντας την επίθεση.


Νταοΐς και Μπελάρδε, ήρωες της Μαδρίτης
Αυτή η ελαιογραφία του Χοακίν Σορόγια αναπαριστά την άμυνα του Πάρκου του Πυροβολικού του Μοντελεόν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στις 2 Μαΐου το 1808. Στο κεντρικό μέρος της εικόνας φαίνεται ο πυροβολητής Πέδρο Μπελάρδε τη στιγμή που σφαγιάζεται. Στα αριστερά του βρίσκεται βαριά τραυματισμένος ο Λουίς Νταοΐς να δίνει διαταγές, ενώ πίσω του ο λαός της Μαδρίτης δίνει μάχη με αυτοσχέδια όπλα.


Η γενναιότητα της Μανουέλα Μαλασάνια
Η Μανουέλα Μαλασάνια υπήρξε μία από τις πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά των Γάλλων στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με την παράδοση, η εν λόγω μοδίστρα, κάτοικος Μαδρίτης, βοήθησε τον πατέρα της, Χουάν Μαλασάνια, εφοδιάζοντάς τον με φυσίγγια για τουφέκια ώστε από το σπίτι του να απωθήσει τους εισβολείς. Το εν λόγω κάδρο, του Εουχένιο Άλβαρες Ντουμόντ, αναπαριστά τη στιγμή που ο Χουάν Μαλασάνια σκοτώνει τον Γάλλο που μόλις είχε δολοφονήσει την κόρη του. Αναφορικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε η Μανουέλα Μαλασάνια εκείνη την ημέρα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ιστορικών, όμως αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τουφεκίστηκε χωρίς οίκτο από τους Γάλλους.


Η γαλλική εκδίκηση
Έπειτα από τις λαϊκές εξεγέρσεις της 2ας Μαΐου του 1808 στη Μαδρίτη, η καταστολή από την πλευρά του γαλλικού στρατού συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα. Ο Φρανθίσκο ντε Γκόγια αναπαράστησε ένα από τα πιο φρικτά γεγονότα εκείνων των ημερών, τους τουφεκισμούς της 3ης Μαΐου στο βουνό Πρίνθιπε Πίο.


Οβελίσκος για τους πεσόντες
Οι στάχτες όσων αγωνίστηκαν στην εξέγερση της 2ας Μαΐου κείτονται σε αυτόν τον οβελίσκο που βρίσκεται στο Πασέο ντελ Πράδο στη Μαδρίτη.


Πλατεία Ντος ντε Μάγιο (Δύο Μαΐου)
Στο κέντρο της Μαδρίτης υπάρχουν πολυάριθμα μνημεία που θυμίζουν τους ήρωες της 2ας Μαΐου, όπως αυτό το γλυπτό για τους Νταοΐς και Μπελάρδε στην πλατεία Ντος ντε Μάγιο.

c-monumento-heroes-2-de-mayo-1808-3-11983104514
Η Μαδρίτη, για τον λαό της
Μνημείο για τους ήρωες της 2ας Μαΐου στη Μαδρίτη.

Μετάφραση Χρύσα Παπανικολάου
Πρωτότυπο κείμενο & φωτογραφικό υλικό https://www.muyhistoria.es/contemporanea/fotos/2-de-mayo-de-1808-madrid-desafia-a-napoleon/madrid-a-su-pueblo

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα στα Ελληνικά and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.