Ρόσα Τσαθέλ


Η Ρόσα Τσαθέλ γεννιέται στις 3 Ιουνίου το 1898 στο Βαγιαδολίδ. Το 1908 μετακομίζει στη Μαδρίτη στη γειτονιά Μαραβίγιας για να ζήσει με τη γιαγιά της, από την πλευρά της μητέρας της.

Η μητέρα της, η Ρόσα-Κρουθ Αριμόν, ήταν δασκάλα και, όταν η Ρόσα ήταν 11 ή 12, την έγραψε στη Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας, όμως σύντομα λειτούργησε η Σχολή Οικιακής Οικονομίας και Επαγγέλματος των Γυναικών και η Ρόσα μεταγράφηκε εκεί. Το 1915 εγγράφηκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο για να σπουδάσει γλυπτική, σπουδή που τελικά εγκατέλειψε το 1918.

Άρχισε να συχνάζει στο καφέ Granja del Henar και στο Ateneo, όπου θα δώσει την πρώτη της πολεμική ομιλία «Η γυναίκα και οι δυνατότητές της». Τον Απρίλιο του 1921 παντρεύεται με τον ζωγράφο Τιμοτέο Πέρεθ Ρούμπιο. Σύντομα τον καλούν να εργαστεί στην «Ισπανική Ακαδημία», τη Σχολή Τεχνών στη Ρώμη. Το 1922 μετακομίζουν για να ζήσουν στην Ιταλία.

Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού Ultra θα ασχοληθεί με ένα διήγημα της Ρόσα Τσάθελ, Las ciudades. Από το 1922 έως το 1927 αρχίζει να γράφει το βιβλίο Estación. Ida y vuelta και τον Σεπτέμβριο του 1927 επιστρέφει στη Μαδρίτη.

Το 1930 δημοσιεύει το πρώτο της μυθιστόρημα, Estación. Ida y vuelta, και φέρνει στον κόσμο τον γιο της, Κάρλος. Τρία χρόνια αργότερα ταξιδεύει στο Βερολίνο για έξι μήνες. Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου εργάζεται ως νοσοκόμα, μέχρι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Μαδρίτη και να φύγει με τον γιο της για τη Βαρκελώνη και από εκεί για τη Βαλένθια. Τον Φεβρουάριο του 1937 μετακομίζουν στο Παρίσι έως τον Μάρτιο του 1939 οπότε και μετακομίζουν στη Νότιο Αμερική, για να ζήσουν μεταξύ Ρίο ντε Τζανέιρο και Μπουένος Άιρες.

Το 1959 το Ίδρυμα “Guggenheim” της χορηγεί μια υποτροφία δημιουργίας η οποία την οδηγεί στη Νέα Υόρκη, όπου ζει για δύο χρόνια και αρχίζει να γράφει το Saturnal, δοκίμιο που θα διασώσει το 1970. Στις 9 Νοεμβρίου 1961 ταξιδεύει στην Ισπανία και παραμένει εκεί έως τον Μάιο του 1963 που επιστρέφει στη Βραζιλία. Επιστρέφει στην Ισπανία το 1970 όμως όχι μόνιμα, μέχρι που το 1973 θα επιστρέψει για να μείνει, χάρη σε μια υποτροφία δημιουργίας του Ιδρύματος “Juan March”, και να τελειώσει το μυθιστόρημα Barrio de Maravillas.

Μέχρι τον θάνατο του συζύγου της το 1977 συνεχίζει να εναλλάσσει τη διαμονή της μεταξύ Ρίο ντε Τζανέιρο και Μαδρίτης, όμως τελικά μετακομίζει στη Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 συνεχίζει τη συγγραφή και ασχολείται με τη διάσωση των έργων της. Το Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ, όπου γεννήθηκε, θα την χρίσει Επίτιμη Διδάκτωρ εκείνη την περίοδο.

Έλαβε το Βραβείο Κριτικής το 1976 για το έργο της Barrio de Maravillas. Το 1987 της απονέμεται το Εθνικό Βραβείο Γραμμάτων. Το έργο της Memorias de Leticia Valle μεταφέρθηκε στην οθόνη. Το 1990 έλαβε το Βραβείο Γραμμάτων Καστίλης και Λεόν. Απεβίωσε στη Μαδρίτη το 1994.

Μετάφραση Χρύσα Παπανικολάου
Πρωτότυπο κείμενο: http://escritoras.com/escritoras/Rosa-Chacel

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα στα Ελληνικά, Σαν σήμερα/ Un día como hoy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.